08-764 63 00

Bromsade släpvagnar för alla behov

Släpvagnar från ledande leverantörer med lång erfarenhet och kunnande. Liten eller stor spelar ingen roll, här finns släpvagnar som täcker upp för de allra vanligaste behoven.

Visa Modeller Lätta aluminiumsläp för olika typer av lastbehov

Visa Modeller Galvaniserade släpvagnar för allroundbruk

Hitta rätt släpvagn för dig

En vanlig traditionell släpvagn finns att få i många olika utföranden beroende på vilka behov man har när det kommer till t.ex. flakutrymme och lastförmåga. Det finns även en rad olika modeller avsedda för specifika användningsområden som t.ex. transport av båt, skoter eller andra fordon.

Materialval

Två olika typer av konstruktioner dominerar marknaden, galvaniserade släpvagnar i stål eller lättare aluminiumsläp.

Släpvagnar i olika material

En galvaniserad släpvagn är den allra vanligaste och bygger på en ramkonstruktion i stål som galvaniserats för att öka motståndskraften mot rost. Flakbotten på dessa vagnar består i regel av en skiva plywood som är behandlad för att stå emot väta.

Ett aluminiumsläp är betydligt dyrare i inköp men den som en gång investerat i ett sådant ångrar sig sällan. Några rostbekymmer existerar inte heller och för den som tänker på miljön är ett aluminiumsläp det rätta valet då aluminium kallas den gröna metallen och är 100 % återvinningsbar.

Säkrare släpvagnn med bromsar

Merparten av alla släpvagnar är utrustade med bromsar. Själva bromsen sitter bakom kulkopplingen på släpvagnen och aktiveras när dragbilen bromsar in och släpet åker framåt. Detta ökar säkerheten eftersom både dragbilen och släpet snabbt kan bromsas i fall något oförutsett sker.

Säkrare med bromsad släpvagn

Släpvagnen har även en så kallad katastrofwire som skall vara fäst i bilen under färd. Syftet med denna wire är att om olyckan skulle vara framme och släpvagnen lossnar från dragkulan så kommer handbromsen på släpvagnen att dras åt. Detta för att förhindra att släpvagnen skenar iväg på egen hand.

Hastigheter och vikter

Med ett giltigt körkort får du framföra en bromsad släpvagn på vägarna i max 80 km/h. Samma hastighetsbegränsning gäller även för obromsade släpvagnar som är registrerade. Så kallade båtupptagningsvagnar som saknar både fjädring och bromsar får endas köras i max 30 km/h.

Hur mycket du kan lasta beror på en kombination av släpvagnens tjänstevikt, totalvikt, dragbilens förmåga samt ditt körkort. I registreringsbeviset för din bil kan du hitta mer information om vilka vikter som gäller för just dig.

Hastighetesbegränsning för släpvagnar

Generellt sätt kan man säga att alla bilar oavsett körkort får dra en bromsad släpvagn med 750 kg i totalvikt.

För tyngre laster (totalvikter över 1 500 kg) krävs det ett körkort med behörighet E eller B med utökad behörighet.

Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för körkort och släpvagnar på Transportstyrelsens webbsida.

Rätt val av släpvagn

Urvalet av olika modeller är stort och det kan ibland vara svårt att välja rätt vagn för sina behov. Många väljer att köpa ett enklare släp med öppet flak för att sedan bygga på med olika tillbehör allt efter behoven uppstår. På detta sätt får man en flexibel släpvagn som kan användas inom många olika användningsområden.

Att äga sin egen släpvagn ger en hel del frihet och är ett måste för den drivne entreprenören eller villaägaren som gillar att fixa hemma. När du väljer släpvagn bör du först och främst se till ditt huvudsakliga användningsområde och sedan också tänka över om det är något annat som du kommer använda släpet till i framtiden.

Välj rätt släpvagn

Om du till exempel ska genomföra en större ombyggnad av bostaden eller lantstället, kanske du vid ett senare tillfälle också kommer behöva frakta avfall från trädgården? Kanske kommer du att behöva transportera ett mindre fordon som t.ex. en gräsklippare eller fyrhjuling? I sådana fall behöver du antagligen ett allround-släp som kan användas till allt möjligt snarare än en mer specialiserad modell.

Anpassa med olika tillbehör

När det gäller tillbehör så finns det gott om olika alternativ att välja bland. Populära tillval är t.ex. olika sorters kåpor och presenningar som skyddar lasten under färd mot dåligt väder.

Olika tillval för släpvagnar

Uppkörningsramper, vinsch och liknande tillbehör kan vara bra att ha om man vet att man kommer att transportera t.ex. en ATV eller andra mindre fordon.

På TrailerOnline.se bygger du enkelt ihop din släpvagn med de tillval som passar för just dig. Börja först med att välja en grundmodell och bygg sedan vidare med de tillbehör du behöver.

Anpassa ditt släp som du vill

Skulle dina behov förändras framöver går det alltid att komplettera och eftermontera t.ex. en kåpa eller stödben om så önskas.

Hyra eller köpa

Många som inte behöver en släpvagn regelbundet väljer ofta att hyra istället. Det finns dock många fördelar med att äga en egen vagn.

Bekvämligheten att alltid ha en vagn tillgänglig när behovet uppstår kan bara det vara värt många kronor. Om man dessutom vårdar och sköter om sitt släp så kommer andrahandsvärdet stå sig högt även efter många års användning.